Vi behöver fler fina berättelser om Värmland

– Bra historier händer för de personer som kan berätta dem

Träffade en Stockholmare på vandring i Grövelsjön i sommar. Yvigt hår, vildvuxet skägg. Senig och härdad såg han ut att va på väg till Treriksröset 110 mil norrut, och det var precis dit han skulle.

Han frågade var jag kom ifrån.

“Värmland”, svarade jag.

“Göörbra”, sa han på överdriven värmländska och skrattade så spritköket skramlade i ryggsäcken. Han berättade att han gillar Färjestad, Sven-Ingvars och Klarälven. Sedan vandrade han vidare.

Det är fina och positiva associationer som värmer många värmlänningars hjärtan, men samtidigt är det enligt mig en alldeles för snäv bild av Värmland.

Alla vi som bor här vet att Värmland är mer än Sven-Ingvars och en lustig dialekt. Här finns kreativa handlingskraftiga människor som kavlar upp ärmarna och löser världsproblem. Banbrytande företag med global räckvidd och kulturyttringar som exporteras till en världspublik. Vi har massor att vara stolta över, men många av de där berättelserna når tyvärr inte utanför länets gränser.

Jag tror att vår bästa chans att bredda och nyansera folks uppfattning om Värmland är att berätta fler historier om vad som sker här. Historier som är så intressanta och spännande att folk vill föra dem vidare. Det kommer ta tid, men om berättelserna är bra nog så kommer den där härdade vandraren i Grövelsjön även associera Värmland med framgångsrika skogsindustrier, världsledande tjänsteforskning och innovativ digitalisering av sjukvården.

Att förändra omvärldens bild av oss kräver (minst) två saker:

  1. Vi behöver fortsätta innovera, lösa problem, skapa konst och bygga bra saker. Ju mer nytta, värde och mening vi skapar, desto mindre behöver vi kämpa för uppmärksamhet.

  2. Vi behöver alla bli bättre på att berätta om Värmland, för bra historier händer den som kan berätta dem.

Steve Jobs var inne på samma sak när han var VD för Pixar 1994. Han sa att “The most powerful person in the world is the storyteller. The storyteller sets the vision, values and agenda of an entire generation that is to come…”.

En organisation som förstått det här är Handelskammaren Värmland, som under rubriken ”Berättelsen om Värmland” lyfter mängder av spännande historier. Som skribent hade jag förmånen att få skriva en hel drös av de där berättelserna. Det är något år sedan, men historierna är fortfarande värda att berätta, om och om igen.

Här är några av alla berättelser om Värmland

Hur blir man Värmlands mest företagsamma människa?

Vem behöver ett skivbolag i en digital värld?

En produkt som suger fett

Glada grisar i Segerstad

Pasta, pizza & passion

Gör tungt jobb lättare

E-handelsplattformen som genererar miljarder i försäljning

Learning by doing

Kylskåpspoesi säljer spel på Amazon

“Om män tvingades gå till gynekologen hade den här funnits för länge sedan”

Robert Rundberget

Chronically curious storyteller and content marketer from Sweden

https://www.kontento.se
Nästa
Nästa

Förklara komplicerade saker så att folk förstår